ESC program
Alapítvány
Adománybolt
Műhely
Adószám: 18262304-1-41
Bankszámla szám:
16200106-11680606
Mit teszel holnap?
Mit teszel holnap?
Mit teszel holnap?
A European Solidarity Corps program

A Menedékház Alapítványnál nem csak helyi szinten segíthetsz, hanem támogatásunkkal külföldi önkéntes projekteken is részt vehetsz. Az Európai Szolidaritási Testület önkéntes programjában (korábbi EVS program) 18-30 éves fiatalok vehetnek részt, 2-12 hónapos külföldi önkéntes projekteken.

Részt vevő országok: EU tagállamai, valamint Izland, Liechtenstein, Norvégia, Macedónia, Törökország, és az EU-val szomszédos partnerországok.

Mit támogat a program, ha önkéntes vagy?
Utazási költségeket, zsebpénzt, nyelvi felkészítést, egészségbiztosítást. Egyes esetekben speciális igényű résztvevők támogatására és rendkívüli költségek igénylésére (pl. vízum) is van lehetőség. A támogató szervezeted (Menedékház Alapítvány) segít a projektre való felkészítésben, a fogadó szervezeted pedig az önkéntes tevékenységedet szervezi meg, biztosítja a projekt során az ellátásodat, támogatásodat.

A külföldi önkéntes program célja, hogy szervezett és biztonságos keretek között ne csak Te adhass a helyi közösségnek,segíthesd  a fogadó szervezetedet, hanem az is, hogy tanulhass, fejlődhess. A projektek témája szintén változatos: segíthetsz szociális területen, foglalkozhatsz fiatalokkal, családokkal, gyermekekkel, környezetvédelemmel, médiával, művészetekkel, kultúrával, sporttal. Kiválaszthatod tehát a fogadó szervezetedet, jelentkezhetsz a hozzád közel álló témájú projektekre.

A European Solidarity Corps program
Ez akkor mit is jelent?

Ebben a programban külföldön nézhetsz szembe olyan izgalmas kihívásokkal, melynek során kipróbálhatod képességeid, felfedezheted saját határaid és fokozhatod önállóságod. Saját élményeket szerezhetsz egy nemzet vagy nemzetiség kultúrájáról, megismerheted más országok életét, és magas szinten elsajátíthatsz egy idegen nyelvet. Az ESC program abban is segíthet számodra, hogy egy kis időt nyerj meghozni életed fontos döntéseit akár a pályaválasztást, a továbbtanulást, vagy akár az elhelyezkedést és életpályát illetően.

Milyen keretek közt zajlanak az önkéntes projektek?
⦁ A hazai támogató szervezet segít a projektre való felkészülésben, annak előkészítésében.
⦁ A fogadó szervezeted biztosítja számodra az ellátásodat: szállást, étkezést vagy étkezési támogatást nyújt, emellett havi szinten zsebpénzt is kapsz.
⦁ A projekt alatt nyelvoktatásban részesülsz – online vagy offline formában.
⦁ Heti 30-38 óra önkéntes tevékenység az elvárt – ez magában foglalja nem csak az önkéntes tevékenységekre, hanem nyelvtanulásra, találkozókra fordított időt is.
⦁ Heti 2 szabadnapod van, illetve további havi 2 pihenőnapod is.
⦁ Egészségügyi biztosítást nyújt a program.
⦁ Az önkéntes tevékenységedet a fogadó szervezet munkatársa segíti, emellett a mentorod segít abban, hogy jobban megismerhesd a helyi kultúrát, közösséget.
⦁ A hazatérésedet követően támogatjuk élményeid feldolgozását, megosztását.

Miért érdemes részt venni külföldi önkéntes projekteken?
⦁ Megismerhetsz egy új országot, kultúrát, elsajátíthatod a helyi nyelvet.
⦁ Új élményeket szerezhetsz, amelyekben korábban még nem volt részed, új barátságokat köthetsz.
⦁ Nemzetközi csapatban dolgozva az angol nyelvtudásodat is fejlesztheted.
⦁ Kiválaszthatod azt az ügyet, projektet, amely igazán illik hozzád, szívügyednek érzel, és segítheted azt önkéntesként.
⦁ Fejlődhetsz, tanulhatsz, kiléphetsz a komfort zónádból, magabiztosabbá válhatsz.
⦁ A külföldi tapasztalatod, nyelvtudásod révén könnyebben érvényesülhetsz a későbbiekben a munkaerő piacon, vagy akár tanulmányaid során.

Mit várnak el tőled az önkéntes projekt során?
⦁ a részvételt megelőzően: személyes profil létrehozását az Európai Szolidaritási Testület portálján,
⦁ aktív részvételt az önkéntes tevékenységekben, a vállalt feladatok elvégzését,
⦁ nyelvtanulásra fordított időt, energiát,
⦁ együttműködést a többi önkéntessel, a fogadó szervezeted kollégáival,
⦁ a helyi nemzeti iroda által szervezett tréningeken való részvételt,
⦁ nyitottságot a személyes fejlődésre.

Ez akkor mit is jelent?
Önkéntes leszek

A jelentkezési folyamat 6 fontos lépésből áll. Fontos, hogy legyen egy jó önéletrajzod, melyet minél több fogadó szervezethez juttass el, hogy felfigyeljenek rád. A motivációs levél és az interjú segítségével érheted el, hogy kiválasszanak, de a kiutazáshoz szükség lesz az Erasmus+ program támogatására is. Mindezek előtt azonban legfontosabb, hogy legyen ESC küldő szervezeted, aki segít neked már a legelső lépések megtételében is.

Töltsd ki a kérdőívünket! Ezzel jelzed felénk, hogy érdeklődsz a program iránt. A kérdőívre adott válaszaid alapján képet kapunk arról, hogy milyen tapasztalatokkal, kompetenciákkal és tanulási célokkal rendelkezel. Ez alapján már nagyjából látjuk rólad, hogy milyen irányban érdemes fogadó szervezeteket keresgélned. Ha még nem töltötted ki a jelentkezési lapot, akkor kérjük, hogy tedd meg ezt.

Ha kitöltötted a kérdőívet hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot, és közösen végigmegyünk az úton amelynek a végén rengeteg tapasztalattal fogsz gazdagodni.

Európai Szolidaritási Testület

A folyamat teljes leegyszerűsítésével vezetünk téged lépésről lépésre. Kérdéseiddel bátran keress minket! 

Miben segítünk mi téged – támogató szervezetként?
⦁ Részletes információkkal látunk el az Európai Szolidaritási Testület önkéntes programjával kapcsolatban
⦁ Feltérképezzük a motivációidat, preferenciádat és segítünk számodra megfelelő projekt megtalálásában.
⦁ Felkészítünk a külföldi önkéntes szolgálatra – a praktikus információk mellett megismertetünk azzal is, hogy milyen élményekben lehet     részed, milyen érzelmi folyamatok fordulhatnak elő (pl. kultúrsokk, honvágy), és azt, hogy hogyan kezelheted ezeket.
⦁ Segítünk a Skype-interjúra való felkészülésben.
⦁ Megkötjük a biztosításodat kiutazás előtt.
⦁ Támogatjuk a fogadó szervezettel való szerződés megkötését.
⦁ Külföldi tartózkodásod ideje alatt is tartjuk veled a kapcsolatot.
⦁ Amennyiben olyan problémád merülne fel, amelyet helyi szinten nem sikerül megoldanod, itthonról segítjük a helyzet megoldását.
⦁ Hazaérkezésed után segítjük az élményeid feldolgozását, megosztását, támogatjuk a visszailleszkedésedet a régi környezetedbe, újonnan szerzett tapasztalataid, tudásod kamatoztatását.

Ha érdekesnek találod az ESC programot, és szeretnél többet megtudni a részletekről, töltsd ki a jelentkezési lapunkat. Ezzel még nem kötelezed el magad a részvételre, de esélyt adsz magadnak arra, hogy alaposan megismerd a programot.

Európai Szolidaritási Testület
Kapcsolat

E-mail cím: onkentes@menedekhaz.hu

Surányi Ákos
Surányi Ákos
fundraiser/önkéntes koordinátor, kuratóriumi tag
E-mail: suranyi.akos@menedekhaz.hu Mobil: +36 30 201 ...
Hírek, információk

Önkéntesfogadás az inklúzió jegyében

Megjelenéseink az Európai Szolidaritási Testület honlapján

https://szolidaritasitestulet.hu/szolidaritasi_testulet_projektelmenyek/ez-az-egesz-tobb-mint-egy-hatarozott-idore-szolo-egyeves-egyuttmukodes

 

 

Hírek, információk
Weboldalunk sütiket használ a magasabb felhasználó élmény miatt..
Bezárom